Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 31 mars, 2017 - 17:22
  • Roger Jansson, moderaterna, Roger Nordlund, centern, och Christian Beijar, socialdemokraterna, kommenterade ÅRTV:s granskning. Foto: Totte Vesterlund.

Ålands Radios granskning uppmärksammas stort

Ålands Radios granskning av hur skattemedel används till alkohol för förtroendevalda och tjänstemän i Mariehamns stad har väckt stor uppmärksamhet.

Här får ni en sammanställning av granskningen i samband med att den diskuterades med Roger Jansson, gruppledare för moderaterna i Mariehamn, Roger Nordlund, gruppledare för centern i Mariehamn, och Christian Beijar, stadsfullmäktiges ordförande och socialdemokrat. Ni hittar också samtliga intervjuer från granskningen här.

Vi ville titta närmare på hur mycket skattepengar Mariehamns stad lägger på alkohol i samband med representation och kommittéarbete. Därför tog vi kontakt med Henrik Häggblom på stadskansliet och begärde inledningsvis att få ut kvitton för representation för de två senaste åren samt vissa kommittér där det förekommit uppgifter om att det druckits för skattemedel.

Svårt överblicka kostnader

Svaret vi fick var att staden inte kunde ge ut kostnaderna för all representation för de senaste två åren eftersom staden saknar särskilda kontosträngar för representation då kostnader för representation bokförs utan någon särskild objektskod på ett flertal olika konton tillsammans med andra inköp av livsmedel och förplägnadstjänster till stadens alla verksamheter. Vi ombads precisera oss och begärde då ut representationskostnader hela vägen tillbaka till 2012 för stadsstyrelsen och stadsfullmäktige samt ledande tjänstemän och politiker som stadsdirektör Barbara Heinonen, stadsfullmäktiges ordförande Christian Beijar, stadsstyrelsens ordförande Petri Carlsson samt stadsstyrelsens vice ordförande Sara Kemetter.

Ålands Radio fick ut kontolistor och kvitton som vi fick pussla ihop och det som vi fortfarande var tveksamma på bad vi stadskansliet att klargöra .

Godtyckligt regelverk”

Därefter tog vi kontakt med stadens revisorer för att få en bild av hur de ser på de nya riktlinjerna för representation som trädde i kraft i mars i år. Ordinarie revisor Fredrik Häggblom hänvisade till Jack Christenbrunn ”eftersom han är bäst insatt i de här frågorna” och först efter flera samtal ställde Christenbrunn, avgående ordförande för revisorsgruppen, upp på en intervju där han kritiserade riktlinjerna för representation. Att ha skrivelser om att representationen ska vara måttlig och kostnader hållas inom rimliga och försvarbara gränser öppnar för godttycke, sa han.

Något som vice ordförande för revisorsgruppen Christina Johansson-Gammals håller med om. I samma intervju sa Christenbrunn att politikerna försöker mörka sina förehavande, ett uttalande som kritiserats hårt och som fick flera politiker att kräva hans avgång.

Alkohol efter kommittéarbete

Därefter tog vi kontakt med Sara Kemetter – inte för att hon är socialdemokrat och kvinna – utan för att hon dels är stadsstyrelsens vice ordförande och dels har suttit med i många av de kommittér där det druckits för skattemedel. Vi såg alltså ett mönster och såg det som viktigt att träffa Kemetter för att hon skulle få ge sin syn på att stadsstyrelsen har en extra julfest i januari, att kvinnonätverket och kvinnokommittén som hon varit ledande i köpt in alkohol för skattemedel.

Vi ville också veta varför Daghems- och sjöfartspolitiskakommittén samt kommittén "Mätbara mål 2015" behövde gå ut på restaurang för att äta och dricka.

Vid ett senare tillfälle sa Emma Dahlén, kanslichef för Mariehamnst stad, att staden hellre köper in för många flaskor än för få och sparar på lager. Ett lager som det fortfarande är oklart om det finns och hur det i sådana fall är utformat. Enligt stadsdirektör Barbara Heinonen ska det inte finnas nått spritlager och man försöker från stadens sida minska på svinnet. Stadsdirektör Heinonen ser inte heller någon skillnad mellan att köpa in vin eller smörgåsar.

Stadsstyrelsens extra julfest

Nästa intervju var med stadsstyrelsens ordförande Petri Carlsson, moderaterna, om stadsstyrelsens egna julfest i januari. Från revisorshåll har det tidigare kommit kritik mot att vissa sektorer eller nämnder inom staden får fler förmåner än andra. Stadsstyrelsen får gå på stadens stora julfest i december och håller en egen i januari. Till den senaste 2017 köptes det in 20 flaskor vin och 1 flaska likör. 18 personer kom.

Christina Johansson-Gammals, vice ordförande för revisorerna, tycker att det räcker med en julfest för alla och förstår inte varför stadsstyrelsen ska ha en extra julfest då det också finns andra nämnder som jobbar hårt.

Jomalas strängare regler

För att få en utblick tog vi kontakt med Jomala kommun som har ett betydligt strängare regelverk för representation och alkohol. All representation över 100 euro måste godkännas av kommundirektören. Till den årliga gemensamma personalfesten serveras två portioner alkohol, dock ingen starksprit, och kommunen har också – till skillnad från Mariehamn – förbud mot alkohol vid extern representation.

Framför allt socialdemokraterna kände sig utpekade av Ålands Radios granskning och skrev därför kritiska insändare – mot Jack Christenbrunn, som replikerade på dessa och som nu har avgår som ordförande för Mariehamns stads revisorer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »