Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 oktober, 2017 - 15:52Uppdaterad: fredag, 13 oktober, 2017 - 15:52
  • Henrik Lagerberg har själv upplevt vånda över att inget få veta om sin myndige sons hälsotillstånd. Foto: Josefina Jansson.

Anhörigas roll förändras över en natt

Att vara förälder till ett barn som lider av psykisk ohälsa kan vara påfrestande. Men när barnet fyller 18 år så upphör föräldrarnas automatiska rätt till information om sitt barns hälsa och mående och eventuella behandlingar.

Som anhörig har du inte rätt att få ut information om en myndig patient om denne inte har gett sitt samtyckte. Det är heller ingen skillnad på vad sjukvårdsinformationen gäller om personen är myndig, oavsett om det handlar om psykisk eller fysisk ohälsa. Detta är för att bevara den personliga integriteten, och det handlar också om att det ska vara rättskäkert säger landskapsläkaren Olli-Pekka Lehtonen.

Men om man som förälder har varit aktiv i sitt barns vård så kan det upplevas som ett hårt slag att plötsligt inte längre vara välkommen och delaktig. Henrik Lagerberg, ordförande för Intresseföreningen för psykisk hälsa – Reseda har själv personliga erfarenheter av hur allting förändras över en dag när barnet fyller 18 år. Han reflekterar här över vilka problem som både kan uppstå och som de inblandade undviker genom att integritetsskyddet är så starkt som det är.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »