Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 maj, 2017 - 17:48
  • Kansliminister Nina Fellman, socialdemokraterna. Foto: Totte Vesterlund.

Livlig debatt om kommunernas framtid

Lumparland kan tänka sig en sammanslagning med Lemland – men Saltviks kommunstyrelseordförande får kalla handen av sin motsvarighet i Sund.

Förslag på nya kommunindelningar duggar tätt sedan landskapsregeringen presenterade sin kommunstrukturreform.

I landskapsregeringens förslag minskas antalet kommuner från 16 till 5.

Mariehamn lämnas orört. Jomala, Lemland och Lumparland bildar Södra Ålands kommun. Skärgården delas i två delar med Brändö och Kumlinge i en kommun och Sottunga, Föglö och Kökar i den andra. Eckerö, Hammarland, Finström, Geta, Sund, Saltvik och Vårdö bildar den geografiskt största kommunen på fasta Åland.

Ingen motreaktion”

I förra veckan inledde landskapsregeringen sin kommunrunda med diskussioner med anledning av den planerade ändringen av kommunkartan. Igår besökte regeringen Geta.

- Vi hade över 30 närvarande. Det blev en bra diskussion, säger kommundirektören Gustav Blomberg.

Och nu kommer en rad initiativ från kommunalt håll. Lemland och Lumparland vill starta en process för en framtida sammanslagning och vill börja utreda frågan.

- Vi ser det som naturligt att titta på möjligheterna. Det är ingen motreaktion mot landskapsregeringens förslag, säger Robert Mansén, centern, kommmunfullmäktigeordförande i Lemland.

Krokbenspolitik”

Igår öppnade centerns Runar Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Saltvik, för en sammanslagning med Sund. Men hans motsvarighet i Sund, socialdemokraten Göte Winé, avvisar inviten.

- Det här är ett sätt att få utredning om Finström, Geta och Sund ur spel. Det är krokbenspolitik, säger Winé till Ålands Radio.

Kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, gästade vår studio för att kommentera förslagen.

- Nu när det finns ett förslag och en riktning att ta ställning till då börjar det att myllra i marken. Kommunerna går på friarstråt, det är en mycket bra utveckling, säger hon till Ålands Radio.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »