• Ålands fredsinstitut och politices magister Susann Simolin får 10.000 euro för ett forskningsprojekt som ska kartlägga var och hur Ålandsexemplet använts i internationell konfliktlösning. Arkivfoto: Tomas Tornefjell.
Publicerad: tisdag, 31 oktober, 2017 - 09:09

Kulturstiftelsen delar ut 65.700 euro

Ålands kulturstiftelse delar ut 65.700 euro i stipendier i år. 36 ansökningar kom in och den 10 oktober beslöt styrelsen om årets utdelning. Det berättar stiftelsens preses Lars Ingmar Johansson i ett pressmeddelande.

Bland stipendiaterna kan nämnas Ålands fredsinstitut och politices magister Susann Simolin som får 10.000 euro för ett forskningsprojekt som ska kartlägga var och hur Ålandsexemplet använts i internationell konfliktlösning. Filosofiedoktor Ulrika Gustafsson får 5000 euro för att färdigställa en biografi över författaren Sally Salminen och Föreningen Ålands kulturfestival får 5000 euro för att särskilt uppmärksamma åländskt författarskap under litteraturdagarna nästa år. Flera stipendier syftar till att stärka skärgårdskultur och författarskap, och ur fonden för medicinsk forskning delas sammanlagt 21.000 euro ut. Den största delen, 16.000 euro, går till Borreliagruppen på Åland för fortsatt forskning om fästingburna infektioner.

Fler Kultur

Stort intresse för lagtingskonst

Intresset var stort och uppslutningen god då lagtingsdirektör Susanne Eriksson tillsammans med Ålands konstmuseums intendent Susanne Procopé Ilmonen idag guidade runt bland konsten i det nyrenoverade lagtingshuset.

Erlandsson nominerad till Runebergpris

Karin Erlandsson har blivit nominerad till barnlitteraturpriset Runeberg junior 2018.

Bidrag för "Karelen"-föreställning

”Karelen, Karelen!” Kören Flera Rösters konsertberättelse, som hade premiär på Alandica i september, stöds med totalt 10.000 euro av landskapsregeringen för ytterligare en föreställning.

Dreijer stöder kyrkoforskning

Stig Dreijer donerar 300.000 euro till Åbo Akademi för ett forskningsprojekt om murbruksdatering.

Frihet tema för litteraturdagar

Frihet och andra farligheter – så lyder rubriken för 2018 års upplaga av Mariehamns litteraturdagar som begås mellan den 15 och 19 mars nästa år

Poetry slam avgjordes

Ann-Britt Eriksson vann den sjuttonde upplagan av Poetry slam som avgjordes på Stallhagen på fredagskvällen.

Kulturdelegationen på inspirationsresor

Kulturdelegationen åker på studiebesök till Umeå, troligen i början av november.

Nordisk film på muséet

Föreningen Norden visar i höst en serie nordiska filmer. Vid det första tillfället, på lördag, visas den svenska komedin ”Flykten till framtiden” i regi av Ulf Malmros och Jaana Fomin

Många tårar under Karelen-föreställning

Mirjam Öberg, Kickan Kullman och Kaj-Gustav Sandholm intervjuas av Eva Nyberg
Då framförde kören Flera Röster tillsammans med Anna Rydén och Camailla Gunell ur gruppen Arstuflickorna texter av tre kvinnor som samtliga tvingats...