Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 25 oktober, 2017 - 11:40Uppdaterad: onsdag, 25 oktober, 2017 - 11:40
  • Kulturchefen Jan-Ole Lönnblad
  • Nordens Institut för en tämligen anonym tillvaro, utåt mot Köpmansgatan sett
  • Jacob Haagendal, direktör för Nordens institut

Nordisk litteratur och NIPÅ

Nästa vecka är det dags för årets prisregn över de kulturarbetare som nominerats till de nordiska kulturpriserna. Det sker vid en televiserad galatillställning i Helsingfors där Nordiska rådet håller sin höstsejour. I Nordens instituts program lever den nordiska litteraturen en tämligen undanskymd tillvaro och varför det är så förklarar direktören Jacob Haagendal i dagens upplaga av Kulturen.

Det var viktigt för Åland att få ett nordisk kulturinstitut för drygt 30 år sedan, men huvudsakligen var det symbolfrågan som intresserade våra politiker, inte innehållet i verksamheten säger kulturchefen vid landskapsregereingen Jan-Ole Lönnblad.Hur NIPÅs verksamhet ser ut styrs mycket långt av vilka prioriteringar direktören gör - därför har det sett ganska olika ut genom de här åren menar han. Lönnblad själv efterlyser bland annat större synlighet för de kulturarbetare som nomineras för de nordiska kulturpriserna. NIPÅ ska gärna föra in sådana kulturimpulser som vi inte producerar själva säger han också Den nuvarande direktör Jacob Haagendal  understryker att man ska bedöma verksamheten över tid, under ett år ryms inte alkla kulturyttringar med. Han vill också se en bredare definition av vad litteratur är än den traditionella - nästa år kommer NIPÅ t ex att satsa på hiphoptexter som en sorts poesi.Frågan om en eventuell flytt av NIPÅ till Alandica har utretts det gångna året men slutar med att verksamheten förblir i sina nuvarande lokaler på Köpmansgatan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »