Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 maj, 2017 - 11:40Uppdaterad: fredag, 26 maj, 2017 - 11:40

Nonsenslitteratur och ljudpoesi

Michael Heyman från Boston, USA är årets första vistelsestipendiat på Eckerö post- och tullhus. Där sitter han och skriver en kombination av nonsenslitteratur och ljudpoesi. Dessutom är han en muminfantast.

Tillfrågad om en definition av nonsenslitteratur hänvisar Michael Heyman till Alice i Underlandet, den är ett typexempel på litteratur i den här genren säger han. Det handlar om en väl avvägd balans mellan vad som är logiskt och begripligt och vad som helt obegripligt. Läsaren invaggas i uppfattningen att han förstår handlingen - och så plötsligt dras mattan bort under hans fötter och han fattar ingenting. Den här litterära traditionen har anrika rötter - redan den gode Shakespear skrev nonsenslitteratur, även om han kanske inte själv klassade den med just den termen säger Heyman. Ljudpoesi, hans andra specialitet går tillbaka till dadaisterna på 1920-talet som skrev poesi utan egentliga ord, där det viktiga var hur det lät snarare än vad orden betydde. Ljudpoesi går bra hem hos barn säger Heyman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »