Morgon / Dag

Här hittar du utbudet från Gomorron och Förmiddax som sänds mellan 7 och 11, samt Josefina me' flera som sänds mellan 13 och 15.

 

Ålands vatten KRAN-märks, men vad betyder det?

Christian Nordas och Ann Nedergård talar om KRAN-märkningen och reningsprocessen av dricksvatten
Morgon / Dag
KRAN-märkningen är, enligt Christian Nordas , VD för Ålands vatten, och Ann Nedergård , projektledare för Waterchain, något man ger sin egen organisation och sedan strävar att leva upp till.

Ålands självstyrda roll i Finland "det bästa som kunde hänt"

Herman Lindqvist talar om ålands ställning i det 100-åriga Finland
Morgon / Dag
Den svenska författaren Herman Lindqvist höll på torsdagen två föredrag i Mariehamn på inbjudan av Moderat Samling, med anledning av att Finland fyller 100 år.

Magnus Lundells bevattningsrobot unik

Morgon / Dag
Robotik är kanske inte det första man tänker på när man hör Simskäla. Men i Mikael Lundells växthus har man tagit itu tre nya bevattningsrobotar som designats och byggts av hans bror, Magnus. - De bevattningsrobotar som redan funnits på marknaden har haft sina brister och den ena har saknat funktioner som en annan hade, och vice versa. Den här gör allt, säger Mikael.

Havsörnen har stor påverkan på fågellivet

Morgon / Dag
Havsörnens återkomst har stor påverkan på annat fågelliv. Landskapets jaktförvaltare Robin Juslin, som inte har exakta siffror, tror att havsörnen tar omkring 20 procent av de häckande ådorna och uppger att den fridlysta fågeln har den enskilt största påverkan på ejderstammen i Finland.

Caroline tar dig med på Resan

Caroline Pipping berättar om Resanmetoden
Morgon / Dag
Caroline Pipping läste en bok om Resanmetoden mest för att vara snäll med en vän. Men det satte igång en förändring som nu gjort att hon hjälper andra med Resanmetoden.

Saija fixade lädernallar i Kalevala stil

Min mormor var född i byn Kalevala berättar Saija Saarela
Morgon / Dag
Då Saija inte syr kalevalainspirerade läderbjörnar för exponering fixar hon båtkapell och avancerade inredningsdetaljer åt svenska bilentusiaster. Saijas läderbjörnar ingår i utställningen KALEVALAND som har vernissage i Eckerö post och tullhus måndagen den 1 maj.

Lyssnarnas minnen från kriget

Minnen från kriget 20170427
Morgon / Dag
I Josefina me' flera bad vi lyssnarna höra av sig med sina minnen från framförallt vinterkriget och fortsättningskriget för att höra dess påverkan på Åland och ålänningarna. Vi fick ta del av många intressanta berättelser, vissa hemska men också ett par solskenshistorier.

Rysk-åländska modebloggare vill stajla ålänningar

Irina Bendukidze- Fisun och Tatjana Tymoshenko intervjuas av Kjell Brändström
Morgon / Dag
Irina Bendukidze- Fisun och Tatjana Tymoshenko kommer från Ukraina och har känt varandra i nio år. Båda är verksamma i modebranschen och vill gärna...

Krasslig berguv får vård på Bänö

Johan och Helene vårdar en sjuk berguv hemma i fårkättan på Bänö
Morgon / Dag
Fågelentusiasterna Johan och Helene Franzén bor på Bänö i Föglö skärgård. Naturen och särskilt fågellivet ligger paret varmt om hjärtat. Johan har...

Sidor