• Hundra stämmor hyllade Finland 100 år från Torgets scen
  • Stadsdirektör Barbara Heinonen höll tal till hundraåringen Finland.
  • Många stannade till för att lyssna på sång och tal till Finland
  • Som en magisk illustration till körsången på Torget flög en plog sångsvanar, vita mot den klarblå himlen över folket. Foto Yana Jahrén
Eva Nyberg följde självständighetsfirandet i Mariehamn. Mer om det i dagens Kulturen.
Publicerad: onsdag, 6 december, 2017 - 13:02, uppdaterad: torsdag, 7 december, 2017 - 11:48

100 röster sjöng för Finland 100 år

En blandad kör med hundratalet sångare bjöd på fosterländsk körsång på torgscenen i Mariehamn kl 12 idag. Det var Ålands sång och musikförbund som arrangerade hyllningssången, på samma sätt som svenskspråkiga körer runt om i hela landet gjorde vid samma tidpunkt. Dirigent var Pipsa Juslin.

Modersmålets sång, Suomis sång, Finlandia och Vårt land var gemensam repertoar för sångarna i hela landet men den åländska jubileumskören valde därtill att inleda sitt framträdande med Ålänningens sång. Också publiken var välkommen att sjunga med. Evenemanget var välbesökt mitt under den pågående julmarknaden på Torget. Stadsdirektör Barbara Heinonen höll tal till hundraåringen Finland och påminde om allt dagens finländare har att vara tacksamma för men också om de umbäranden som generationer före oss fått genomgå. Självständighetsfirandet fortsätter under eftermiddagen med en fest i stadshuset arrangerade av Ålands krigsveteraner.

Fler Nyheter

Fellman optimistisk efter Veikkausmöte

Nina Fellman är optimistisk efter dagens Veikkausmöte i Helsingfors:
Jag har mer hopp i dag än i går. Det säger kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, efter dagens möte i Helsingfors mellan tjänstemän från landskapsregeringen och representanter för inrikesministeriet, polisstyrelsen och Veikkaus.

H-Fastigheter renoverar efter brand

Nu renoverar H-fastigheter AB Mariehamns Industrihus på Godbyvägen 11, byggnaden som brann för ungefär ett halvår sedan.

Berner svarade Löfström om långa fordon

Längre fordonskombinationer kan ge ökad transporteffektivitet och mindre koldioxidutsläpp, men samtidigt uppstår frågor som förutsätter noggrant övervägande ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Ofördelaktigt beslut om online-TV

Julia Lindholm berättar hur Europaparlamentets förslag ser ut:
Det ser fortsatt mörkt ut när det gäller ålänningars möjligheter att få ta del av SVT-Play och andra motsvarande onlinetjänster.

Arbetsgrupp för självstyrelselagen

Justitieministeriet har i samarbete med landskapsregeringen i dag tillsatt den arbetsgrupp på hög nivå som ska lotsa självstyrelselagsrevisionen i hamn. Det berättas i ett pressmeddelande.

149 skrev på för lättmjölk i Jomala

149 personer har skrivit under namninsamlingen som upprörda föräldrar startade när Jomala kommun bestämde sig för att endast servera fettfri mjölk i skolor och daghem.

Pajunen ny ÅHS-direktör

Annette Holmberg-Jansson och Jeanette Pajunen intervjuas av Nina Smeds och Frippe Granlund:
Det blir Jeanette Pajunen som blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör vid Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS för tiden 12.3.2018–11.3.2025.

Momsundantaget upphör år 2021

Postens vd Henrik Lundberg berättar om Åland Posts planer, del 1 från Åland idag
Det så kallade momsundantaget för försändelser under 22 euro slopas år 2021. Det framgår av de nya regler för elektronisk handel som EU-rådet har antagit.

Skottskadad på Viking Grace

En person med svåra skottskador fördes inatt från Viking Grace till Karolinska sjukhuset i Stockholm.