Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 april, 2017 - 14:41Uppdaterad: torsdag, 20 april, 2017 - 17:34
  • Lantrådet Katrin Sjögren. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer

Åland hört i grundlagsutskottet

- Dagens hörande var egentligen ett möte där vi befäste våra åsikter. Det säger lantrådet Katrin Sjögren efter att bland andra hon och finansminister Mats Perämaa i dag hörts av riksdagens grundlagsutskott om förslaget till lagar om den så kallade Sotereformen.

Landskapsregeringen påpekar i sitt utlåtande bland annat att finansieringen av reformen påverkar självstyrelsesystemet vilket förutsätter en ändring av självstyrelselagen. Landskapsregeringen säger nej till förslaget att ändra avräkningsgrunden och för fram alternativet att ta över förvärvsinkomstbeskattningen. Det grundläggande kravet är att reformen i riket ska vara neutral ur åländsk synvinkel.

Samtidigt som frågan behandlas i utskottet pågår förhandlingar mellan landskapet och finansministeriet för att hitta en politiskt och juridiskt gångbar lösning. Enligt Katrin Sjögren vill landskapsregeringen ha en temporär lösning tills resultatet av Ålandskommitens arbete förväntas vara i kraft från och med år 2022.

 

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »