• Sedan mitten av september har Åland drabbats av liknande överbelastningsattacker åtminstone fyra gånger. Arkivfoto.
  • Ålcoms vd Daniel Dalén säger att det här är den allvarligaste överbelastningsattacken hittills. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Publicerad: lördag, 21 oktober, 2017 - 10:22, uppdaterad: måndag, 23 oktober, 2017 - 11:38

”Den allvarligaste vi haft hittills” UPPDATERAD

Åland har återigen drabbats av en överbelastningsattack eller en så kallad DdoS-attack. Det var under fredagskvällen strax efter klockan åtta som flera åländska företag drabbades.

- Det vi vet nu är att det här är den allvarligaste överbelastningsattacken vi har haft hittills, och den fortsätter för tillfället, säger Ålcoms vd Daniel Dahlén till Ålands Radio på lördagsförmiddagen.

Enligt Dahlén har vanligtvis angreppen pågått under omkring en halvtimme, den här gången har överbelastningsattacken pågått under flera timmar.

- Men vi arbetar för fullt med att avvärja den och vi har tagit in extra resurser. Den är väldigt intensiv, men hittills har vi ändå lyckats hålla internet öppet, säger Dahlén.

Enligt Ålcom ska själva störningarna på internet inte vara av det allvarligare slaget. Ålcom skriver också på sin hemsidan att ”attackerna fortsätter mot några av de drabbade företagen, och vi övervakar oavbrutet detta och jobbar med att hitta lösningar. Tjänsterna för övriga kunder har inga störningar för tillfället.”

- Det är vissa enskilda kunder som är särskilt hårt drabbade av störningar när det gäller vissa tjänster. Men ingenting ligger helt nere, säger Dahlén.

Enligt Dahlén har man nu lämnat över ärendet till Centralkriminalpolisen på fastlandet. Sedan mitten av september har åländska företag drabbats av liknande överbelastningsattacker åtminstone fyra gånger.

UPPDATERING

Strax efter klockan halv sex på lördagskvällen pågick fortfarande överbelastningsattacken, uppger Ålcom.

- Attacken fortsätter mot samma mål och vi arbetar just nu med att flytta om adresser till andra nät för att få bättre filtreringsmöjligheter, säger Valter Ullenius, serverchef på Ålcom till Ålands Radio.

- Det är egentligen först när tjänsterna är flyttade över till andra nät som störningarna minskar. Det är ett omfattande jobb att göra, men jag gissar att inom två timmar borde vi ha kommit rätt långt, säger Ullenius.

Tidigare under dagen informerade Ålcom via sociala medier att funktionen för att spela in tv-program via deras tv-box inte fungerade optimalt under fredagen. Det resulterade i att för flera av deras kunder som spelade in program från tv:n blev det ett glapp mitt i det inspelade materialet, eller i värsta fall, så spelades inget in alls.

- Inspelningarna är ganska känslig, speciellt när det kanske spelas in ett 50-tal program samtidigt, säger Ullenius.

Enligt Ullenius har Ålcom de resurser som krävs för att klara av angreppet, men menar att det kan bli aktuellt framöver att ta hjälp av tredjepartstjänster eller leverantörer som kan ”tvätta” trafiken om problemen fortsätter.

- Tidigare har vi inte drabbats så här hårt, och det har tvingat oss att snabba på tankesättet att flytta över till mindre känslig nät och att kanske ta hjälp av tredjepartstjänster, säger Ullenius.

Fler Nyheter

Grus ska stabilisera kullerstenar

Håkan Lindén berättar om de aktuella vägarbetena:
Ska gågatan bli grusväg? Det kan man kanske tro när man ser grushögarna som placerats ut på Torggatan.

Kumlinge planerar enkät

Kumlinge diskuterar möjligheten att genomföra en enkätundersökning gällande kommunstrukturen.

Oförändrad skatt i Kumlinge och Geta

Kommunfullmäktige i Kumlinge och Geta bestämde förra veckan att inkomstskatten ska ligga på samma nivå som i år 2018.

Psykisk ohälsa går ner i åldrarna

Resedas ordförande Henrik Lagerberg intervjuas av Axel Eriksson:
- I vår förening vet vi att psykisk ohälsa går ner i åldrarna. Det säger Henrik Lagerberg, ordförande för Intresseföreningen för psykisk hälsa - Reseda.

Små köksskador efter dagisbrand

Det blev små sot- och rökskador i köket på Lumparlands dagis där en brand uppstod i går.

Mariebad stängt i dag

Mariebad håller stängt i dag. Det meddelar badhuschefen Christoffer Sundman.

EU-utskott diskuterar onlinesändningar

Ledamöterna i Europaparlamentets rättsliga utskott uppmanas stöda möjligheterna att göra det lättare att ta del av strömmade program från andra länder, att lätta på den så kallade geo-blockeringen.

Böter för misshandel av busfrön

En 52-årig man har av tingsrätten dömts att betala 75 dagsböter på totalt 1.275 euro för tre fall av misshandel samt olaga hot.

Högstadieelever diskuterade skolan

Rainer Juslin från landskapets utbildningsavdelning och högstadieeleven Fanny Henriksson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Mobbning, grovt språk, tråkig skolmat och att pojkar och flickor behandlas olika. Det är några av de problem som lyftes fram när en grupp högstadieelever fick diskutera grundskolan på Åland med representanter för landskapsregeringen och Rädda Barnen.