Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 augusti, 2017 - 13:47Uppdaterad: onsdag, 23 augusti, 2017 - 13:50
  • Valet av hagel påverkar miljön. Arkivfoto: Malin Lundberg

Alternativ till blyhagel bör undersökas

Vismuthagel eller hagel av volfram, zink och koppar som alternativ till stålhagel när blyhagel inte får användas? Den frågan måste undersökas närmare så att inte blyhagel ersätts med hagel av metaller som också har en negativ miljöpåverkan.

Det framhåller landskapsregeringen i ett svar till Europeiska kemikaliemyndigheten, som i ett offentligt samråd vill ha synpunkter på ett förslag om begränsning av användningen av blyhagel i vatten- och våtmarksområden.

Stålhagel är det vanligaste som ersättning för hagel av bly, men det finns en ökad risk för skador på vapnet om det är äldre, och risken ökar även för rikoschetter, även om det inte är så vanligt just i vatten- och våtmarksområden. Hagel av metallen vismut förefaller enligt landskapsregeringen vara den säkraste ersättaren till bly, och hänvisar till den reglering som finns i USA.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »