Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 januari, 2017 - 13:46Uppdaterad: tisdag, 24 januari, 2017 - 16:56
  • Axel Jonsson. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru

Avdrag påverkar bilden av Åland

Om det blir det förslagna Ålandsavdraget på 12,5 procent i inkomstskattelagen för att ålänningarna inte ska drabbas av finansieringen av vårdreformen i riket så finns det farhågor att bilden av Åland försämras ytterligare i riket.

- Först har vi klumpsumman som man tror är ett bidrag till Åland och nu ska vi ha dessutom ha ett Ålandsavdrag, det bäddar för en smutskastning av Åland, säger Ålands framtids Axel Jonsson.

Centerns Roger Nordlund håller med i den bedömningen, men säger samtidigt att han tycker det är bra att finansministeriet kommer med ett förslag som försöker beakta självstyrelsen på ett korrekt sätt.

Axel Jonsson hade hellre tagit alternativet där Åland tar över behörigheten av inkomstbeskattningen och påpekar att den diskussionen måste fortsätta.
- Vi kan inte ha ett lapptäcke av undantag så fort dom gör en reform i riket, vi behöver ett långsiktigt hållbart system, säger Jonsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »