Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 april, 2024 - 20:50Uppdaterad: tisdag, 23 april, 2024 - 20:50

Avgiftsbelagd parkering i staden kan bli verklighet – vision om mer bilfritt Mariehamn 2040

Stadsarkitekt Dominicus Björkstam öppnar upp för avgiftsbelagda parkeringsplatser i Mariehamns centrum i framtiden.

Han säger att staden utvecklas och att man har brist på mark att bygga på då man är instängd mellan Jomala och Lemland. Ett markområde som fortfarande är oexploaterat är Rönnbergs torg som i dag är en parkeringsplats. 
Björkstam menar att beslutet att bygga på Rönnbergs torg är ett steg i visionen staden stakat fram om ett mer bilfritt Mariehamn år 2040.  
Beräkningar har gjorts, menar Björkstam, som visar att antalet parkeringsplatser som försvinner med bygget på Rönnbergs torg inte är så stort.  

– I stadens finns parkeringar under jord som står outnyttjade dagligen. Man är van att kunna parkera gratis i staden var som helst under längre tider av dagen men kanske vi är på väg mot en ny era, där man får betala lite för att ta bilen in till staden, säger Dominicus Björkstam.  

I dagsläget finns inga beslut eller planer på parkeringsavgifter men frågan har diskuterats informellt, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »