Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 augusti, 2017 - 15:50
  • Frågan om var båthus får byggas i Kumlinge har avgjorts av förvaltningsdomstolen. Foto: Nina Eriksén

Båthusregel upphävd för Kumlinge

Det blir fortsättningsvis förbjudet att bygga båthus eller båttak på öar som saknar vägnät eller färjeförbindelse i Kumlinge. Förvaltningsdomstolen har upphävt en punkt i den nya byggnadsordning som antogs av kommunfullmäktige i februari i fjol.

Enligt ett besvär har byggnadsordningen tillkommit i felaktig ordning eftersom kommunstyrelsen utan motivering ändrat förslaget efter att det varit utställt. Enligt det utställda förslaget skulle båthus eller båttak, som tidigare, inte få byggas inom vissa områden, enligt styrelsens förslag som godkändes skulle det vara tillåtet.

Ändringen innebar i praktiken att ett förbud avlyftes och ersattes med vissa krav på när båthus eller -tak kan tillåtas. Det anser förvaltningsdomstolen var en väsentlig ändring med tanke på berördas rätt att yttra sig. Fullmäktige har inte haft rätt att anta det ändrade förslaget till byggnadsordning utan att ändringen varit föremål för hörande, skriver domstolen och ger den besvärande rätt i att beslutet tillkommit i felaktig ordning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »