• Åbo hovrätt har fällt en kvinna för falsk angivelse. Foto: Markus Koljonen, wikimedia commons.
Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2017 - 17:57

Berättelse om våldtäkt ledde till fängelsedom

En 20-årig kvinna berättade i polisförhör att hon blivit inlåst, våldtagen och misshandlad av en man på en efterfest i Mariehamn i januari 2015. Mannen anmälde kvinnan för falsk angivelse och nu har Åbo hovrätt dömt kvinnan till villkorligt fängelse i tre månader.

Redan i tingsrätten sade mannen att han och kvinnan visserligen hade haft sex, men att båda ställt upp frivilligt. Men tingsrätten ansåg att man inte kunde utesluta att uppgifterna som kvinnan gett varit sanningsenliga, så åtalet mot henne förkastades i domen som gavs i september i fjol. Både åklagaren Ina Johansson och mannen överklagade till hovrätten, och den har nu fällt kvinnan. Hovrätten hörde bland annat sju personer som befunnit sig på efterfesten och som berättat att samlaget skett på frivillig basis. Hovrätten har också tagit del av en film som stöder vittnesberättelserna.

Kvinnan döms förutom till fängelsestraffet också till att betala olika ersättningar, varav de största är 5000 euro till mannen för lidande som orsakats av en kränkning och drygt 10.000 euro för hans rättegångskostnader i tingsrätten och hovrätten.

Fler Nyheter

Optinova ingår avtal med japanskt bolag

Optinova Group har skrivit ett samarbetsavtal med ett stort japanskt bolag. Det berättar Optinovas vd Anders Wiklund i ett pressmeddelande.

Lagtinget lyfter samtyckeslag igen

Talman Gun-Mari Lindholm intervjuas av Fredrik Granlund:
Vi kommer att lyfta frågan om en samtyckeslag igen och göra en påstöt till Finlands riksdag och regering för att få upp samtyckeslagen på bordet.

Degerby Mat och Café stänger

Hasse Persson Bru rapporterar och intervjuar Henrik Mattsson:
Degerby Mat och Café stänger nästa vecka.

Skrikmanifestation i Mariehamn

Kiki Alberius-Forsman och Sisa Långkvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
I dag samlades ett 50-tal kvinnor i Mariehamn för att under tre minuter skrika ut sin vrede mot sexuella trakasserier och maktmissbruk.

Autismförening protesterar mot formulering

Henrik Lagerberg och Arsim Zekaj intervjuas av Tomas Tornefjell:
En skrivning i Eckerö kommuns budget för innevarande år, 2017, har fått Ålands autismspektrumförening att reagera.

Friad efter åtal för anlagd husbrand

Den husägare som i fjol stod åtalad för grovt bedrägeri efter att hans hus brunnit ner frias nu också av hovrätten.

Sexuella trakasserier utreds

De anmälningar som kom in till Ålands miljö-och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, förra veckan i kölvattnet av #dammenbrister har skickats vidare till landskapsläkaren Olli-Pekka Lehtonen.

Åländskt metoo-upprop

Mia Hanström och Sofia Enholm intervjuas av Martina Eriksson
Idag klockan 09.00 offentliggjordes det åländska metoo-uppropet #Ålandockså. Runt 1.500 åländska kvinnor har skrivit under uppropet mot sexuellt våld och sexuella trakasserier.

Gårdars möjlighet att göra biogas utreds

Vilka möjligheter har gårdarna att producera och sälja biogas?