Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 augusti, 2017 - 13:50Uppdaterad: tisdag, 15 augusti, 2017 - 14:07
  • Besvär över beslut om Ålandskomposten avvisas av landskapsregeringen. Foto: Owe sjöblom

Besvär om Ålandskomposten tillbakavisas

Landskapsregeringen tillbakavisar alla yrkanden i besvär som lämnats till Högsta förvaltningsdomstolen, Hfd, över ett beslut som gäller Ålandskomposten Ab.

Bolaget fick i maj grönt ljus för att bygga ut anläggningen i Sund med en så kallad trumkompost. I besvären yrkas att beslutet ska upphävas bland annat för att det inte uppfyller krav på innehåll enligt förvaltningslagen och EU:s biproduktförordning. Dessutom yrkas att kompostering av animaliska biprodukter inte får ske i anläggningen innan alla krav i förordningen uppfylls och att komposten inte borde få fortsätta med sin verksamhet under en övergångstid.

Landskapsregeringen anser, i ett yttrande till domstolen, att beslutet har ett tillräckligt innehåll och motiveringar samt att anläggningen uppfyller de krav som ställts.

I yttrandet påpekas bland annat också att det är viktigt att planeringen vid Ålandskomposten fortskrider snabbt så att en anläggning som helt uppfyller kraven kan tas i bruk så fort som möjligt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »