Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 oktober, 2016 - 05:48Uppdaterad: fredag, 14 oktober, 2016 - 15:31

ÅCA:s biogasanläggning. Foto och redigering: Robert Jansson

Bra flyt för ÅCA:s biogas

Det går bra för Ålands Centralandelslags biogasanläggning där restprodukterna från ost, mjölk och smörtillverkning nu förser hela mejeriets energibehov. Den ekonomiska lönsamheten följer planen man haft sedan produktionens start år 2010.

På ÅCA:s anläggning används restprodukten vassle som råvara och omvandlas dagligen till 1000 kubikmeter biogas som förutom att täcka hela mejeriets energibehov även förser bageriet med uppvärmning. När ett överskott av biogas uppstår förs energin vidare till femton av Jomala kommuns större byggnader, som Oasen och Vikingaåsens skola. Anläggningen utgör således ett koldioxidneutralt kretslopp mellan mejeri, värmeverk och det lokala jordbruket som kan förses med biogödsel från rötslammet.
- Det är en makalös manick på det viset, säger ÅCA:s vd Johannes Snellman.

Stöddes av LR och EU

Det var för att komma bort från höga transportkostnader och miljöbelastning då vassle exporterades som djurfoder till fastlandet och Sverige som planen på en biogasanläggning förverkligades med delfinanisering från landskapet och EU.

Mervärde

Förutom den ekonomiska aspekten går miljötänket hand i hand med konsumenternas önskemål på livsmedel.
- Nuförtiden är konsumenten mer medveten och så här kan man ha mat med lite mervärde eftersom vi producerar på ett vis som inte i onödan belastar omvärlden, säger Johannes Snellman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »