Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 december, 2017 - 06:09
  • Det råder brist på specialläkare inom ÅHS. Arkivfoto: Ida Jansson.

Brist på specialistläkare

1.021 euro per arbetad dag får Ålands hälso- och sjukvård rätt att betala till en specialistläkare inom beroendepsykologi.

Tillståndet från landskapsregeringen gäller i genomsnitt högst en arbetsdag per vecka under nästa år. Det är i alla fall en fördubbling av kapaciteten, eftersom antalet besök och patienter i behov av så kallad substitutionsvård har ökat. ÅHS har ingen egen intern resurs med rätt specialisering för det här. ÅHS får också rätt att ta in specialistläkare inom andra områden under nästa år och betala högre ersättningar än kollektivavtalet stipulerar. Bemanningen är fortfarande otillräcklig, av kirurgklinikens sex överläkartjänster är fyra och en halv besatta, vid radiologiska kliniken en av två, vid BB- och gynekologkliniken en av tre. Primärvårdskliniken saknar ett tiotal specialistläkare inom allmänmedicin som nu sköts av läkare utan specialisering. För närvarande är en rekryteringsfirma specialiserad på läkarrekryteringar anlitad. Landskapsregeringen betonar att arrangemangen är tillfälliga och att ÅHS måste finna en lösning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »