Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 maj, 2017 - 05:48
  • Natur och miljös verksamhetsledare Bernt Nordman säger att det är dags för aktiv fostran om nedskräpning igen. Foto Nina Smeds ÅRTV

”Dags att uppfostra om nedskräpning igen”

Miljögifterna minskar i Östersjön, men plaster i vattnet är ett aktuellt problem.

De goda nyheterna är att bland annat halterna av miljögifter i Östersjön har minskat. Man har fått halterna av miljögifter som DDT och PCB under kontroll, säger Natur och miljös verksamhetsledare Bernt Nordman som var på besök på Åland i helgen i samband med Natur och miljös förbundskongress.

Men ett stort och aktuellt problem är plaster i vattnet.

- Under 1980- och 90-talen gjorde man en aktiv fostran och lyckades minska mängden skräp längs vägar och på stränderna. Då trodde man kanske att problemet var ur världen, men uppenbarligen måste vi ta till en ny kampanj, säger Bernt Nordman.

Han säger att miljöarbetet går som en pendelrörelse, ibland är det stora frågor som biologisk mångfald som upptar agendan och ibland finns det skäl att gå till den konkreta vardagen och fokusera på nedskräpning.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »