Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 26 september, 2017 - 06:00
  • En fisketvist har avgjorts i tingsrätten. Arkivfoto.

Delvis rätt mot fiskelag

Fiskö bys fiskelag och samfällda hade inte rätt att på sitt årsmöte 2015 ge fullmakt åt styrelsen att arrendera ut Flöjskären. Det anser tingsrätten som upphäver beslutet som olagligt.

Motiveringen är att ärendet inte fanns i möteskallelsen varför samtliga delägare borde ha vara närvarande för ett sådant beslut.

I övrigt förkastar, eller upptar tingsrätten inte, flera andra yrkanden som en delägare fört till rättslig prövning. Förkastandena motiveras bland annat med att den som fört ärendet till rättslig prövning inte röstat mot förslagen vid mötena. Enligt ett tidigare avgörande i HD innebär ett enhälligt beslut att alla som deltagit i mötet förbinder sig till beslutet och avstår från att klandra det.

Delägaren hade också yrkat på ersättning för sina rättegångskostnader men ska, enligt tingsrättens dom, i stället betala 3.300 euro för fiskelagets och samfällighetens rättegångskostnader.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »