Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 21 oktober, 2016 - 15:06Uppdaterad: fredag, 21 oktober, 2016 - 15:14
  • Det går att få bra kvalité på musslorna i de åländska vattnen om man undviker skörd under algblomning, menar Torbjörn Engman.

Dyra åländska musslor med EU-krav

Det blir många och dyra provtagningar och undersökningar om det skall odlas åländska musslor för människoföda. Det har en utredning, som landskapsregeringen gjort av villkoren för musselodling som människoföda, nu visat.

Det är hårda EU-krav som kan ställa till det för bland annat bolaget Ålandsmusslan med Patrik Engman och Staffan Lund. De har planer på att sälja musslor för människoföda från sin musselodling, men ännu inte tagit beslut om att köra igång.

- Vi väntar ännu på provsvar på PCB och dioxiner i vattnet, säger Staffan Lund.

Torbjörn Engman, som under flera år skött landskapets provodling i Kumlinge, tycker att landskapsregeringen borde begära undantag för vissa av kraven.

- EU-kraven är anpassade till förhållandena i Sydeuropa. Det går att få bra kvalitet här om man undviker skörd när det är algblomning, säger han.

Landskapets odling är skördeklar igen och väntar nu på att få komma med i ett EU-projekt med samtliga EU-stater runt Östersjön som deltagare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »