Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 juni, 2017 - 07:47Uppdaterad: onsdag, 21 juni, 2017 - 07:55
  • Kansliminister Nina Fellman tog beslut om nya regler för understöd gällande bostäder igår. Arkivfoto: Totte Vesterlund.

Egen el krav för bostadsstöd

Halva ena sidan av taket på huset måste vara täckt av solpaneler som producerar elenergi. Det är ett nytt krav för att få räntestödslån och landskapsborgen för byggande av hyresbostäder.

Kansliminister Nina Fellman tog i går beslut om nya regler och nivåer för olika typer av understöd när det gäller bostäder. Det egentliga kravet på hyresbostäder är att huset själv producerar förnyelsebar energi på minst 15 kilowattimmar per kvadratmeter bostadsyta och år, exempelvis genom solpaneler.

- De här kravet motsvarar ungefär att man täcker halva den ena sidan av taket med solpaneler, så det är inget orimligt krav, säger inspektör Andreas Nyberg vid landskapets infrastrukturavdelning.

En annan nyhet är att stödet för att installera hiss i bostadshus fördubblas. Nu kan husägaren få 30 procent i landskapsstöd. Helt nytt är stödet för att installera självöppnande dörrar, ledstänger och andra åtgärder för att göra huset mer handikappvänligt. Där ges det 40 procent i landskapsstöd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »