Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 mars, 2017 - 15:52Uppdaterad: onsdag, 15 mars, 2017 - 16:01
  • Kansliminister Nina Fellman (S) och lagtingsledamot Harry Jansson (C) ifrågasatte varandras läsförmåga när frågan om en gemensam räddningsmyndighet debatterades. Foto: Ulf Weman

Eldfängd debatt om räddningsmyndigheten

Odemokratiskt, en överkörning av det kommunala självbestämmandet och kanske stridande mot grundlagen. Kritiken var skarp från centerns sida när lagförslaget om bildande av en enda räddningsmyndighet på Åland med säte i Mariehamn, var till debatt i lagtinget i dag.

 Farhågorna är att Mariehamn får för stor makt och att räddningsmyndigheten sammanblandas med stans räddningsverk om chefen blir densamma. Men efter många års utredande och fruktlösa försök för kommunerna att komma överens om en räddningsmyndighet istället för dagens två, vill nu kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, sätta punkt. Harry Jansson, centern, lämnade idag in en motion till lagtinget där han föreslår ett nytt kommunalförbund för en gemensam räddningsmyndighet på Åland istället för att Mariehamn blir värdkommun genom tvingande lag. Harry Jansson fick frågan bordlagd till plenum på måndag för fortsatt debatt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »