Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 juni, 2017 - 05:45Uppdaterad: tisdag, 20 juni, 2017 - 06:30
  • Bildningsdirektör Kjell Nilsson föreslår alternativ till dagens mellanmål. Foto: Owe Sjöblom

Enklare mellanmål i stadsskolor

Mariehamns stad vill ersätta grundskolornas nuvarande mellanmål med frukt. Det motiveras med att frukt är ett mer hälsosamt alternativ än dagens mellanmål med smörgåsar, mjölk eller fil och flingor.

 Att enbart servera frukt beräknas också ge en inbesparing för stadens grundskolor på 50.000 euro per år, eftersom personalen inte behöver ägna lika mycket tid åt tillredning och diskning. Skolornas elevråd och Hem och Skola-föreningar har fått komma med synpunkter på förslaget och den dominerande åsikten är att det inte räcker med en frukt som mellanmål om man ska klara sig tills man äter middag hemma. Den åsikten får stöd av Leija-Lotta Kalaoja som är näringsterapeut vid ÅHS.

-En frukt kan var för lite som mellanmål om det dröjer länge till nästa riktiga måltid. Det säger Leija-Lotta Kalaoja.

På onsdag ska bildningsnämnden ta ställning till Kjell Nilssons förslag att mellanmålet i stadens skolor enbart ska bestå av frukt från januari 2018.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »