Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 juni, 2017 - 15:51Uppdaterad: torsdag, 15 juni, 2017 - 17:33
  • Planerna på fler hus på Havsvidden måste bantas. Foto: Pressbild

Färre klipphus på Havsvidden

De elva tilltänkta klipphusen kan komma att bli åtta när fastighetsbolaget Havsvidden AB går vidare med sina planer med att exploatera området väster om hotellanläggningen.

Efter att kommunstyrelsen i Geta igår skickade tillbaka ärendet till planläggaren med uppmaningen om att minska exploateringsgraden och antalet klipphus så gör Oscar Lindfors som är juridiskt ombud för Havsvidden AB bedömningen att ytterligare två – tre hus måste bort från den plan som redan har bantats från ursprungliga 18 klipphus. Detta för att ligga i linje med den exploateringsgrad som kommunen nyligen godkänt för en grannfastighet.

- Jag tror att vi måste beakta att det har varit kommunalval mellan de tidpunkter då kommunstyrelsen i Geta först behandlade planen mars 2015 och den tidpunkt vi har nu. I övrigt tycker vi att beslutet från kommunstyrelsen och de konstateranden som de gör är positiva, säger Oscar Lindfors, juridiskt ombud för Havsvidden AB till Ålands radio.

"Tidsfaktorn är olycklig"
Ordförande för Hasvidden AB, Oskar Svensson är nöjd med att kommunstyrelsen godkänner den miljökonsekvensbedömning som har tagits fram, trots att den har fått skarp kritik från grannar och beskyllts för att vara ”en slarvig partsinlaga”. Däremot tycker han att det är olyckligt att detaljplaneförslaget återremitteras till planläggaren.

- Tidsfaktorn är olycklig. Det finns ett underliggande behov av såväl fritidsboenden som hotellboenden och tiden kostar oss. Det kostar anläggningen och det kostar Åland som destination. Det är det som är mest olyckligt, sedan har vi respekt för synpunkter och naturligtvis för kommunstyrelsens beslut, säger Oskar Svensson ordförande för Hasvidden AB till Ålands radio.

Kommunstyrelsen i Geta ber även Havsvidden AB att utreda om planeområdet ska kunna användas av fast boende, något som Oskar Svensson i grunden ser som positivt.

- Vi är lyhörda mot det som vi får till oss. Vi har varit det i flera år sedan vi började utveckla det här. Naturen där ute är ju vår största tillgång så det är klart att vi är lyhörda. Vi tar till oss den kritik som kommer, sedan justerar vi och så går vi vidare. Det viktigaste är att anläggningen fortsätter utvkecklas. Det är det absolut viktigaste, säger Oskar Svensson, ordförande för Hasvidden AB till Ålands radio.

Kritik i media bäddar för ny områdesakritekt
Arkitekten Ursula Koponen har tidigare varit anlitad som planläggare men har uttalat sig kritiskt i media om både exploateringen och miljökonsekvensbedömning. Enligt Havsvidden AB:s juridiska ombud Oscar Lindfors lutar det åt att en annan planläggare kommer att anlitas för det fortsatta arbetet.

- Vi tycker att det är olyckligt om det är så att Koponen 2014 tog fram och levererade ett planförslag till kommunen som hon nu känner att hon inte kan stå bakom, säger Oscar Lindfors.
- En förutsättning för att man ska kunna samarbeta med områdesarkitekten är att man har samma utgångspunkter och vill samma sak med det projekt man håller på med, tilläger han.

Ålands radio har sökt Urusla Koponen för en kommentar.

"Utredningen kan ta flera år"
Ännu är inte vatten- och avloppslösningar till de planerade klipphusen fastställda. Enligt Havsvidden AB borde det vara bygglovsansökan och inte detaljplanen som ska reglera hur VA-frågan ska lösas, men juridiska ombudet Oscar Lindfors noterar att Ålands Vatten som bäst ser över kapaciteten i det åländska stamnätet och han hoppas därför att Havsvidden AB ska kunna vara en del av den kapacitet som utredningen kommer att ta höjd för.

- Men det är en större utredning och den kommer säkert att ta flera år innan den är klar. I avvaktan på det så kommer Havsvidden titta vidare på de förslag som man redan har. Bland annat har man ju fått skarpa offerter på olika typer av avsaltningsanläggningar av motsvarande typ som finns i Degerby, men också mindre varianter, säger Oscar Lindfors till Ålands radio.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »