Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 maj, 2017 - 06:44Uppdaterad: fredag, 26 maj, 2017 - 06:46

Fiskekvoter avgörs i HD och Hfd

Först om högsta domstolen anser att jord- och skogsbruksministeriet hade rätt att fatta beslut om fördelningen av fiskekvoterna kan innehållet i beslutet bli föremål för högsta förvaltningsdomstolens prövning. Det skriver landskapsregeringen i ett yttrande till Hfd.

Ålands Radio har tidigare berättat att man från åländsk sida menar att ministeriet brutit mot självstyrelselagen genom att fatta beslut om fiskekvoterna utan riktiga förhandlingar med landskapsregeringen, och beslutet har gått vidare till högsta domstolen och högsta förvaltningsdomstolen. HD har ännu inte avgett sin dom, och landskapsregeringen menar att det måste göras innan Hfd kan pröva frågan.
Om HD skulle komma fram till att ministeriet hade rätt att fatta beslut i fiskekvotsärendet menar landskapsregeringen att man är den enda part i ärendet som har besvärsrätt, eftersom beslutet har rättsliga verkningar enbart för landskapsregeringen. Ministeriets åsikt är att även yrkesfiskare har besvärsrätt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »