Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 september, 2017 - 14:42Uppdaterad: torsdag, 14 september, 2017 - 15:02
  • Nordic Trout Ab skulle gärna flytta ut sina fiskodlingar på öppet vatten om landskapsregeringen gav tillstånd. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Fiskodlare bemöter stugägares kritik

- Man gör det väldigt lätt för sig genom att peka ut fiskodlingarna som den avgörande faktorn när vi vet att det finns övergödning även i kustområden där det inte finns några fiskodlingar. Det säger Olof Karlsson, vd på Nordic Trout Ab som tidigare hette Ålands Fiskförädling Ab, med anledning av den kritik som stugägarna Klas-Erik och Bo Sandberg riktade mot fiskodlingarna i Ålands radio i morse.

Stugägarna menar att övergödningen av stränderna och havsbotten vid deras stugor i Lemland beror på fiskodlingarnas verksamhet, och de önskar att fiskodlingarna skulle flytta ut på öppet hav i stället. Och Olof Karlsson säger att man gärna skulle flytta ut till havs.
- Men enligt de uppgifter vi fått är det inte möjligt med dagens lagstiftning. Så fort den kommer på plats är vi beredda att flytta ut hur långt som helst, säger han.
Vi har sökt miljöminister Camilla Gunell men ännu inte fått någon kommentar från henne.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »