Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 januari, 2022 - 22:00Uppdaterad: tisdag, 18 januari, 2022 - 22:00

Fisksjukdomen IHN snart utrotad på Åland

Utrotningen av fisksjukdomen IHN på Åland är nu på slutrakan. Det var i fjol som fem åländska fiskodlingar drabbades och totalt 1,6 miljoner kilo regnbågslax fick avlivas eller slaktas.

Saneringen av tre av de besmittade fiskodlingarna har slutförts och under våren förväntas arbetet slutföras vid de resterande två odlingarna.

- Utrotningen har gått bra. Vi har jobbat systematiskt tillsammans med fiskodlarna, Livsmedelsverket och ÅMHM, säger Bengt Michelsson, chef på landskapsregeringens social- och miljöavdelning.

I vår förväntas odlingen av regnbågslax kunna återupptas på de områden där IHN konstaterades. Det kommer däremot att dröja minst två år innan Åland kan få en status som IHN-fritt.
Fram tills dess kommer bekämpningsåtgärderna att följas upp genom provtagningar och veterinärkontroller på de drabbade platserna samtidigt som situationen på övriga fiskodlingar på Åland kommer att följas upp regelbundet, uppger Livsmedelsverket.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »