• Allt fler barnfamiljer söker hjälp av hemtjänsten. Arkivfoto.
Äldreomsorgsledare Sanna Lindroos intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Publicerad: torsdag, 12 oktober, 2017 - 11:25, uppdaterad: torsdag, 12 oktober, 2017 - 13:21

Fler barnfamiljer behöver hemtjänst

Antalet barnfamiljer som söker hjälp av hemtjänsten ökar. I till exempel Jomala har man i år haft tre familjer som fått hjälp av hemtjänsten, tidigare år har inte en enda familj ansökt om hjälp.

 -Det handlar om barnfamiljer som inte orkar i vardagen, det kan röra sig om allt från utmattning till flerbarnsfödslar, berättar Sanna Lindroos som är äldreomsorgsledare i Jomala. Hon säger att det här äter av hemtjänstens resurser. -Om det handlar om utmattning behöver man ofta stanna i flera timmar hos klienten och då riskerar det gå ut över äldre som behöver hemtjänst. Hittills har vi löst det med vikarier, men det är hela tiden på gränsen.

   Även i Mariehamn ökar behovet av hemtjänst bland barnfamiljer.

-I dagsläget har vi en ökning men det går i vågor, säger äldreomsorgschef Pauliina Körkkö. Enligt Körkkö får alla den hemtjänst de har rätt till enligt serviceplanen, oberoende ålder.

Fler Nyheter

Skolstart bestäms av skolskjutsar

Både norra och södra Ålands högstadiedistrikt har tidpunkten för skolstarten på mornarna anpassad efter skolskjutsarna.

Åland blir testområde för smarta nät

Finlands regering och landskapsregeringen har kommit överens om att Åland ska bli testområde för smarta nät och ny teknologi inom energiområdet. Enligt initiativet ska Åland i framtiden utgöra ett modellområde för framtidens flexibla energisystem, som baserar sig på smarta elnät och på produktion och förbrukning av hundraprocentigt förnybar energi.

Dömd för motstånd mot ordningsvakter

En 20-åring har dömts till 25 dagsböter om totalt 325 euro för motstånd mot person som upprätthåller ordningen och hindrande av tjänsteman.

Vill förhandla om avräkningsgrunden

Landskapsregeringen anser att det är hög tid att det börjar förhandlas om en höjning av avräkningsgrunden och att det blir en lösning kring hur rikets vård- och landskapsreform påverkar den åländska ekonomin. Det framförs i en skrivelse till bland andra statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo.

Strömavbrott och bilkö på Vårdö

Större delen av Vårdö är utan ström på grund av ett tillbud vid bygget av Vårdö bro. En elstolpe kördes omkull i förmiddags vilket, förutom elavbrottet, ledde till att trafiken över bron tillfälligt stoppades under ett par timmar.

Höjda avgifter i Eckerö

Kommunfullmäktige i Eckerö har godkänt höjda avgifter för bland annat avfall, bygglov, hyror och plogning för pensionärer över 80 år som åtnjuter kommual hemservice.

Hundratals företag drabbade av överbelastningsattack

Fredagens överbelastningsattack, eller så kallad Ddos-attack, drabbade över 100 åländska företag, uppger Ålcom.

Staden tar upp plan för Rönnbergs torg och Eriksson Capital

Stadsutvecklingsnämnden i Mariehamn kommer i kväll att ta ställning till både det nya förslaget till stadsplan för Rönnbergs torg, och Eriksson Capitals planer för centrumtomterna på Torggatan.

Slutdatum för entreprenaden flyttas fram

Slutdatumet för när entreprenaden på Ålandsvägen ska bli klar skjuts fram. Det meddelar Mariehamns stad via deras hemsida.