Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 augusti, 2017 - 13:42Uppdaterad: måndag, 14 augusti, 2017 - 16:07
  • Inom sjukvården på Åland anses att vaccinationsskyddet här är gott. Arkivfoto: Ida Jansson

Följer med mässlingssituationen

Ålänningarna har överlag ett mycket gott vaccinationsskydd men på grund av den mässlingsepidemi som nu pågår i Europa följer man med situationen och tar vid behov till åtgärder i samråd med landskapsläkaren och Institutet för hälsa och välfärd, THL.

-Ibland stöter vi på föräldrar som tvekar och är oroliga för MPR-vaccinet, men de är i klar minoritet, säger Mogens Lindén, vikarierande klinikchef för primärvården vid ÅHS.

Under 2017 har över 13.000 fall av mässling konstaterats i Europa, i framför allt Rumänien och Italien. Men också i Finland finns personer som har drabbats då de varit på resa utomlands.

-Vet man med sig att man inte är vaccinerad eller att ens barn inte är vaccinerade bör man nog se över sitt vaccinationsskydd, säger Mogens Lindén.

I Finland får barn den första dosen MPR-vaccin vid ett års ålder och den andra dosen vid sex års ålder. Vuxna ska ha det skydd som fås genom de två MPR-doserna som man får som barn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »