• Veronica Thörnroos var initiativtagare till namninsamlingen. Arkivfoto.
Publicerad: måndag, 19 juni, 2017 - 14:36, uppdaterad: måndag, 19 juni, 2017 - 14:41

Folkomröstning på Brändö om kommunsammanslagning

Ett initiativ till folkomröstning har för första gången någonsin lämnats in på Brändö idag.

Veronica Thörnroos, som är initiativtagare och första undertecknare, menar att landskapsregeringens avsikt att tvångssammanslå de åländska kommunerna till fem så kallade bärkraftiga kommuner visar på en tondövhet och respektlöshet gentemot Brändös kommunala självstyrelse.

- För Brändös del innebär landskapsregeringens förslag att vi ska tvångssammanslås med Kumlinge kommun. Brändö kommun har idag ett gott samarbete med Kumlinge kommun. Till vissa delar kan det även vidareutvecklas men för vårt vidkommande finns det ingen ekonomisk vinning eller annan på en tvångssammanslagning med Kumlinge kommun, skriver Veronica Thörnroos i ett pressmeddelande.

Under två veckor fick namnlistan stöd av ungefär 20 % av kommunens röstberättigade.

Fler Nyheter

Höjd polisberedskap i Åbo

Flera personer har knivhuggits i Åbo vid 17-tiden i dag och allmänheten ombads undvika stadens centrum.

Åtgärdsförbud för centrumtomter

Det blir tillfälligt byggnads- och åtgärdsförbud i centrum av Mariehamn. Stadsstyrelsen godkände i dag, efter omröstningar, det omdiskuterade förslaget.

3,8 procents arbetslöshet i juli

Arbetslösheten i juli var något mindre än under motsvarande period i fjol visar färsk statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub. Genomsnittet för juli var 3,8 procent, att jämföra med 4,0 i fjol.

Färöarna intresserar lagtingsutskott

Färöarna och internationella avtal, autonomins relation till EU och Nordiska rådet och till Danmark. Det är frågor som intresserar lagtingets lag och ekonomiutskott som gör en studieresa till Färöarna nästa vecka.

Arbetsplatsolycka utreds av arbetsskyddet

Henning Karlsson intervjuas av Felix Quarnström
En man skadades i måndags då han föll från en stege på sin arbetsplats, bussbolaget Williams garage i Jomala. Incidenten anmäldes i onsdags till Arbetsskyddsförvaltningen och undersöks för tillfället.

Misstänkt förskingring till åtalsprövning

En person misstänks för att ha förskingrat totalt cirka 10.000 euro från ett bolag på Åland där hen varit anställd.

Väntad kritik om räddningsmyndigheten

Harry Jansson intervjuas av Ulf Weman
Lag- och kulturutskottets ordförande i lagtinget, Harry Jansson, centern, är inte överraskad över Ålandsdelegationens utlåtande om lagen om en räddningsmyndighet för hela Åland. Han ser det som ett väntat utlåtande och tror inte lagen går igenom presidentens laggranskning.

Initiativ om Fältarna

Se över Fältarnas arbetsbeskrivning, verksamhet och status! Det föreslår Anders Holmberg, Obunden samling, Erica Sjöström, Centern och Birgitta Johansson, Ålands framtid, i ett initiativ till stadsstyrelsen.

Löfström kritisk till förslag om arbetssökande

Mats Löfström intervjuas av Felix Quarnström
Den finska regeringens förslag som berör arbetssökande möter starkt motstånd på Åland.