• Veronica Thörnroos var initiativtagare till namninsamlingen. Arkivfoto.
Publicerad: måndag, 19 juni, 2017 - 14:36, uppdaterad: måndag, 19 juni, 2017 - 14:41

Folkomröstning på Brändö om kommunsammanslagning

Ett initiativ till folkomröstning har för första gången någonsin lämnats in på Brändö idag.

Veronica Thörnroos, som är initiativtagare och första undertecknare, menar att landskapsregeringens avsikt att tvångssammanslå de åländska kommunerna till fem så kallade bärkraftiga kommuner visar på en tondövhet och respektlöshet gentemot Brändös kommunala självstyrelse.

- För Brändös del innebär landskapsregeringens förslag att vi ska tvångssammanslås med Kumlinge kommun. Brändö kommun har idag ett gott samarbete med Kumlinge kommun. Till vissa delar kan det även vidareutvecklas men för vårt vidkommande finns det ingen ekonomisk vinning eller annan på en tvångssammanslagning med Kumlinge kommun, skriver Veronica Thörnroos i ett pressmeddelande.

Under två veckor fick namnlistan stöd av ungefär 20 % av kommunens röstberättigade.

Fler Nyheter

Polisen fortsatt sysselsatt under midsommardagen

Under dagen utförde polisen rattfyllerikontroller i Geta, Sottunga, Lumparland och Eckerö.

Stökig midsommardagsnatt

Under natten mot söndagen inträffade bland annat ett slagsmål mellan tre personer vid en stuga i en stugby i Eckerö. Slagsmålet kunde avbrytas av grannarna och polis tillkallades. Två personer greps och polisen utreder nu ärendet som tre fall av misshandel.

Händelserik natt sysselsatte polisen

Polisen medlade i bråk mellan personer i både Sund och Mariehamn. Det anmäldes även att en person hade blivit attackerad med ett basebollträ och på plats kunde patrullen konstatera att två personer hade meningsskiljaktigheter och den ena greps på basen av polislagen för att skydda hemfriden. Det skriver Polisen i ett meddelande. Polisen utreder även ett större slagsmål med flera inblandade i Eckerö.

Nytt test för gift i alger

Biolog Nina Rosenback-Holmström intervjuas av Amanda Andersson
ÅMHM har tagit i bruk en ny metod som mäter hur hög halt av microcystin det finns i vatten. Microcystin är giftet som kan producera cyanobakterier, mer känt som blågröna alger.

SLC-möte på Åland

Förbundsfullmäktige för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, håller vårmöte på Åland nästa vecka.

"Avtal följs på skärgårdsfärjor"

-Vi följer de kollektivavtal som finns. Det säger Oskar Berndtsson, vd för Nordic Jetline med anleding av den kritik mot anställningsförhållanden som vi rapporterade om i tisdags.

EU uppmärksammar invasiva arter

Naturvårdsintendent Maija Häggblom intervjuas av Amanda Andersson.
Nyligen kompletterades EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

Rånmisstänkta på fri fot

Alla tre som misstänkts för rånet i Strandnäs förra lördagen släpps på fri fot. Som vi rapporterade om igår grep polisen åter igen en av de misstänkta. Under förmiddagen har han hörts men efter förhöret släpps alltså även han på fri fot.

Lång kö för gratis biljetter

Ett nedslag i biljettkön
Det var en lång kö när biljetterna i morse släpptes till den gratiskonsert som arrangeras i Miramarparken den 25 juli.