Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 december, 2017 - 12:13Uppdaterad: måndag, 4 december, 2017 - 12:43

Fortsatt missnöje med fiskekvoterna

Landskapsregeringen är fortfarande missnöjd över det sätt på vilken fiskekvoterna mellan Finland och Åland fördelas av jord- och skogsbruksministeriet i Helsingfors.

I ett utlåtande till ministeriet konstateras att fördelningen sker på samma sätt som för ett år sedan, då landskapsregeringen besvärade sig till Högsta domstolen och till Helsingfors förvaltningsdomstol. Högsta domstolen kom fram till att ministeriet ensamt var behörigt att besluta om fördelningen av fiskekvoterna, men att rättsverkningarna av besluten skall avgöras av behörig förvaltningsdomstol. Efter nio månaders funderande beslöt Helsingfors förvaltningsdomstol att överföra frågan till Åbo förvaltningsdomstol, som ännu inte avgjort frågan. Från åländsk sida är man missnöjd med att torskkvoten fortfarande inte fördelas och med sättet på vilken ministeriet behandlar frågan utan regelrätta förhandlingar med landskapet enligt självstyrelselagen. Däremot är parterna överens om hur de kvotmängder som förs över från det här året till nästa år skall fördelas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »