Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 maj, 2017 - 13:49Uppdaterad: onsdag, 24 maj, 2017 - 14:01
  • En frågestund hölls i lagtinget i måndags. Arkvifoto: Ulf Weman.

Frågor om grön el, rekrytering och sjukvård

Hur långt har landskapsregeringen kommit med sitt strategiska miljötänk och när kan landskapet gå över till grön el? Det undrade centerns Harry Jansson under lagtingets frågestund i måndags.

 Finansminister Mats Perämaa, liberal, svarade att en energi- och klimatstrategi tas fram och att den presenteras för lagtinget när den är klar. Han sa också att man hoppas att fler vindkraftverk kan byggas i framtiden och att utvecklingen ska gå framåt vad gäller elproduktion från solpaneler.
   Britt Lundberg, centern, tog i sin fråga om rekrytering fasta på att tre ledande tjänstemän inom ÅHS sagt upp sig på kort tid. Vad gör landskapsregeringen för att få stopp på flykttrenden, undrade hon. Lantrådet Katrin Sjögren, liberal, motsatte sig att det skulle finnas en flykttrend och menade att det är normalt att folk byter jobb och att landskapet har bra fart på sin nyrekrytering.
   Runar Karlsson, också centern, sa att det bara görs nedskärningar inom den sociala sektorn, exempelvis stängningen av demensavdelningen och minskningen av landskapsandelarna som drabbar specialomsorgen. Lantrådets svar var att satsningar visst görs, till exempel på en ny magnetröntgen, ungdomshuset Boost och en barn- och ungdomsklinik.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »