Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 december, 2017 - 11:19

Friad efter åtal för anlagd husbrand

Den husägare som i fjol stod åtalad för grovt bedrägeri efter att hans hus brunnit ner frias nu också av hovrätten.

 Det var i augusti 2013 som ett hus i Lemland totalförstördes i en brand. Brandorsaken kunde inte fastslås och i december i fjol åtalades ägaren i tingsrätten. Åklagaren hävdade att ägaren själv antänt, eller låtit antända, huset och därefter försökt vilseleda försäkringsbolaget att betala ut ersättning på cirka 235.000 euro. Husägaren bestred åtalet som också förkastades av tingsrätten eftersom det saknades bevis som kunde visa att branden var anlagd.

Åklagaren upprepade sina krav i hovrätten som konstaterar att även om indicier som åberopats i viss mån talar för åtalet är de inte tillräckliga för att bevisa husägarens skuld. Därmed godkänner hovrätten tingsrättens avgörande och förkastar föräkringsbolagets krav på ersättning.

Staten åläggs också att ersätta husägarens rätttegångskostnader i tingsrätten med totalt 9.500 euro och i hovrätten med drygt 5.000 euro.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »