Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 november, 2017 - 05:57Uppdaterad: fredag, 17 november, 2017 - 07:17
  • Nina Fellman betonade att kommunreformen bygger på tvingande lagstiftning. Foto: Malin Lundberg

Frivillighet eller tvång för kommunerna

Graviditet och överfall, frivillighet och tvång. Debatten hettade till när kansliminister Nina Fellman (S) använde sig av kvinnliga metaforer i lagtingets budgetdebatt igår för att beskriva hur arbetet med kommunreformen framskrider.

-Kommunreformen har efter en tvåårig graviditet kommit in i förlossningsskedet och nu tar naturkrafterna över. Lagstiftningen som vi nu arbetar med och som blir tvingande till slut, kan vara sugklockan och tången om det blir svårigheter på slutskedet.

Harry Jansson (C) ifrågasatte tvångslagstiftningen och sade att hans hemkommun Jomalas kommunutredning inte strävar till att tvinga någon till sammanslagning. Hans partikollega vicetalman Veronica Thörnroos skrädde inte på orden:

-Gravididteten är inte frivillig utan är snarare ett överfall. Jag motsätter mig inte kommunsammanslagningar, eller ökat samarbete, men det ska ske på frivillig väg och i dialog.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »