• Landskapsregeringens förslag om fyra kommuner.
Publicerad: fredag, 13 oktober, 2017 - 12:43, uppdaterad: fredag, 13 oktober, 2017 - 13:04

Fyra kommuner ska folkomrösta

Hittills är det fyra kommuner som har beslutat att det ska vara en rådgivande folkomröstning om kommunsammanslagningarna.

Det är Saltvik, Brändö, Eckerö och Hammarland, dessutom finns det en önskan om folkomröstning i Vårdö, men det formella beslutet har inte tagits ännu. Ärendet ska upp i kommunstyrelsen i slutet av månaden och fullmäktige behandlar frågan den nionde november och troligtvis blir beslutet att en folkomröstning ska hållas.

Än så länge är det bara Brändö som har formulerat frågan som ska ställas till kommuninvånarna. Ska Brändö fortsättningsvis vara en egen kommun eller gå med på landskapets förslag som innebär att skärgården blir en kommun? De tre övriga kommunerna har inte formulerat frågan ännu.

Brändö och Eckerö har satt datumet till 28 januari i samband med presidentvalets första omgång. Saltvik har samma datum i tankarna, men det är inte fastslaget och i Hammarland är det ännu oklart när folkomröstningen sker.

Fler Nyheter

Skolstart bestäms av skolskjutsar

Både norra och södra Ålands högstadiedistrikt har tidpunkten för skolstarten på mornarna anpassad efter skolskjutsarna.

Åland blir testområde för smarta nät

Finlands regering och landskapsregeringen har kommit överens om att Åland ska bli testområde för smarta nät och ny teknologi inom energiområdet. Enligt initiativet ska Åland i framtiden utgöra ett modellområde för framtidens flexibla energisystem, som baserar sig på smarta elnät och på produktion och förbrukning av hundraprocentigt förnybar energi.

Dömd för motstånd mot ordningsvakter

En 20-åring har dömts till 25 dagsböter om totalt 325 euro för motstånd mot person som upprätthåller ordningen och hindrande av tjänsteman.

Vill förhandla om avräkningsgrunden

Landskapsregeringen anser att det är hög tid att det börjar förhandlas om en höjning av avräkningsgrunden och att det blir en lösning kring hur rikets vård- och landskapsreform påverkar den åländska ekonomin. Det framförs i en skrivelse till bland andra statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo.

Strömavbrott och bilkö på Vårdö

Större delen av Vårdö är utan ström på grund av ett tillbud vid bygget av Vårdö bro. En elstolpe kördes omkull i förmiddags vilket, förutom elavbrottet, ledde till att trafiken över bron tillfälligt stoppades under ett par timmar.

Höjda avgifter i Eckerö

Kommunfullmäktige i Eckerö har godkänt höjda avgifter för bland annat avfall, bygglov, hyror och plogning för pensionärer över 80 år som åtnjuter kommual hemservice.

Hundratals företag drabbade av överbelastningsattack

Fredagens överbelastningsattack, eller så kallad Ddos-attack, drabbade över 100 åländska företag, uppger Ålcom.

Staden tar upp plan för Rönnbergs torg och Eriksson Capital

Stadsutvecklingsnämnden i Mariehamn kommer i kväll att ta ställning till både det nya förslaget till stadsplan för Rönnbergs torg, och Eriksson Capitals planer för centrumtomterna på Torggatan.

Slutdatum för entreprenaden flyttas fram

Slutdatumet för när entreprenaden på Ålandsvägen ska bli klar skjuts fram. Det meddelar Mariehamns stad via deras hemsida.