Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 oktober, 2017 - 12:43Uppdaterad: fredag, 13 oktober, 2017 - 13:04
  • Landskapsregeringens förslag om fyra kommuner.

Fyra kommuner ska folkomrösta

Hittills är det fyra kommuner som har beslutat att det ska vara en rådgivande folkomröstning om kommunsammanslagningarna.

Det är Saltvik, Brändö, Eckerö och Hammarland, dessutom finns det en önskan om folkomröstning i Vårdö, men det formella beslutet har inte tagits ännu. Ärendet ska upp i kommunstyrelsen i slutet av månaden och fullmäktige behandlar frågan den nionde november och troligtvis blir beslutet att en folkomröstning ska hållas.

Än så länge är det bara Brändö som har formulerat frågan som ska ställas till kommuninvånarna. Ska Brändö fortsättningsvis vara en egen kommun eller gå med på landskapets förslag som innebär att skärgården blir en kommun? De tre övriga kommunerna har inte formulerat frågan ännu.

Brändö och Eckerö har satt datumet till 28 januari i samband med presidentvalets första omgång. Saltvik har samma datum i tankarna, men det är inte fastslaget och i Hammarland är det ännu oklart när folkomröstningen sker.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »