Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 juni, 2017 - 16:02Uppdaterad: onsdag, 28 juni, 2017 - 16:03
  • Så här ser de nya 100-kronorssedlarna ut som är de enda gällande 100-kronorssedlarna som gäller efter fredag. Arkivfoto: Emma Lindvall.

Gamla 100- och 500-kronorssedlarna ur bruk

På fredag tas de gamla svenska 100- och 500-kronorssedlarna ur bruk.

Det är den grönblåa hundralappen med Carl von Linné som ersätts med en blå med skådespelerskan Greta Garbo som motiv och den röda femhundralappen med Karl XI som ersätts med en röd sedel med operasångerskan Birgit Nilsson.

Ålandsbanken och Andelsbanken tar emot sedlar till och med fredag och man kan välja mellan att byta ut sedlarna mot nya eller sätta in dem på ett bankkonto med rådande växelkurs, så länge som man inte har ett kronkonto. Men efter fredag är sedlarna alltså ogiltiga. Det går dock fortfarande att lösa in ogiltiga sedlar hos Sveriges Riksbank mot en avgift på 100 kronor. Man kan använda Riksbankens webbformulär om man har ett svenskt BankID eller ett mobilt BankID och annars fylla i och skicka Riksbankens blankett tillsammans med sedlarna per post till Riksbanken. Nordea på Åland har inte sysslat med valutahantering vid kontoret på ett år, men deras kunder kan beställa nya kronor på nätbanken och få dem till postkontoret. Dock måste kunderna göra sig av med de gamla sedlarna i Sverige eller vända sig till en annan bank för att lämna in dem.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »