Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 april, 2017 - 10:45

Ge parlamentsplatser till regioner

- Vi vill att de platser som nu finns i Europaparlament ska finnas kvar efter Brexit och att Åland får en av dem. Det säger lantrådet Katrin Sjögren om varför landskapsregeringen nu vill diskutera frågan med regeringen i Helsingfors.

Som vi berättade i går betonar landskapsregeringen, i en skrivelse till statsrådet, vikten av att Finland stödjer en omfördelning av Storbritanniens 73 platser. I skrivelsen lyfts också principbeslut om en åländsk parlamentsplats som statsrådet tidigare fattat.

- Både grundlagsutskottet och i statsrådets principbeslut från 2009 erkänner man att det finns en legitim rätt för Åland att hävda sin rätt till en parlamentsplats, säger Katrin Sjögren. Hon påminner också om att EU-kallas regionernas Europa och att man kunde tänka sig att platserna fördelas på självstyrande regioner inom EU.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »