Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 10 augusti, 2017 - 15:17
  • Ålands riksdagsledamot Mats Löfström säger att också klumpsumman för 2017 kommer att öka. Arkivfoto: Bengt Hannus.

Goda tider för klumpsumman

Klumpsumman för år 2018 ser ut att bli större än tidigare år. I dag presenterades finansministeriets förslag till statsbudget 2018 som visar en postitiv inkomstutveckling med en ökning på 2 miljarder till 52 miljarder euro.

Det påverkar också Åland eftersom de samlade statsinkomsterna förutom lånade pengar, avgör hur stor klumpsumman blir.

-När skatteintäkterna och budgetintäkterna ökar i statsekonomin är det positivt för klumpsumman, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Det som ännu lämnats öppet är frågan om skattelättnader, men om statsskatten sänks gynnar det de åländska plånböckerna. Mats Löfström säger också att klumpsumman för 2017 kommer att öka.

-Ekonomin går bättre, exporten ökar och sysselsättningen går lite bättre och hittills ser vi en intäktsökning på 750 miljoner euro vilket betyder cirka 3,5 miljoner mer i klumpsumma.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »