Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 juni, 2017 - 12:41Uppdaterad: torsdag, 29 juni, 2017 - 17:14
  • Mats Löfström är mycket nöjd över grundlagsutskottets utlåtande. Arkivfoto: Bengt Hannus.

Grundlagsutskottet stöder åländsk syn

Självstyrelselagen måste ändras. Det går inte att behandla skattegottgörelsen, den så kallade flitpengen, så som riksregeringen föreslagit.

I dag kom grundlagsutskottets besked när det gäller den åländska frågan i rikets stora landskaps- och vårdreform. Skattegottgörelsen är en grundläggande del av självstyrelsen, slår utskottet fast. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är nöjd.

- Jag tror att alla egentligen kan vara nöjda över utskottets utlåtande. Man har hittat en framkomlig väg som är i linje med grundlagen och självstyrelselagen men som ändå inte stoppar upp hela vårdreformen som helhet, säger han.

Grundlagsutskottet accepterar riksregeringens förslag att man låter räkna ut en tänkt skattegottgörelse varje år med hjälp av Ålandsdelegationen, men bara som en tillfällig lösning. Självstyrelselagen måste ändras på den här punkten så fort som möjligt, säger grundlagsutskottet. Det betyder att en ny procentsats skall slås fast i lagen för skattegottgörelsen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »