• Lantrådet Katrin Sjögren, som var en av de medverkande i samtalet, menar att vi står inför en rad med utmaningar när det gäller miljö- och hållbarhetsfrågor. Arkivfoto: Jonathan Borg.
Lantråd Katrin Sjögren och Optinovas vd Anders Wiklund intervjuas av Amanda Andersson
Publicerad: fredag, 11 augusti, 2017 - 06:08, uppdaterad: fredag, 11 augusti, 2017 - 07:53

”Hållbarhetsfrågor behöver inte vara komplicerade”

Emmausfestivalen inleddes på torsdagen med ett panelsamtal kring initiativet bärkraft. Miljö- och hållbarhetsfrågor stod på agendan.

Lantrådet Katrin Sjögren, som var en av de medverkande i samtalet, menar att vi står inför en rad med utmaningar. Speciellt i och med att det tidigare rapporterades om att ålänningarna gör störst koldioxidavtryck kopplat till hushållet i hela EU.

- Det gäller att elförsörjning och värmning av hus sker på ett hållbart sätt, säger hon.

En annan deltagare i panelsamtalet var Optinovas VD Anders Wiklund som menar att det måste finnas fler ledare i samhället som förstår vikten av hållbarhet. Effektivisering av beslut är något han även tycker att behöver jobbas på.

- Jag hoppas att vi kan ta snabba beslut så att vi också gör misstag och lär oss av dem. Hellre det än att vi sitter och väntar på saker och ting. Många frågor behöver inte vara så komplicerade, säger han.

Fler Nyheter

Hus brann i Lumparland

I natt brann ett hus i Lumparland. Ingen person kom till skada men det blev stora materiella skador på fastigheten och polisen har upprättat en brandorsaksanmälan.

”Den allvarligaste vi haft hittills” UPPDATERAD

Åland har återigen drabbats av en överbelastningsattack eller en så kallad DdoS-attack. Det var under fredagskvällen strax efter klockan åtta som flera åländska företag drabbades.

Referensgrupp ska jobba med socialvårdslagen

Landskapsregeringen har skapat en politisk referensgrupp som ska ge politisk återkoppling till social- och miljöavdelningen i det pågående arbetet med en ny socialvårdslag.

Saltvik genomför folkomröstning om kommunsammanslagning

Kommunstyrelsen i Saltvik föreslår inför kommunfullmäktige att en rådgivande kommunal folkomröstning om kommunsammanslagningen ska hållas söndagen den 28 januari 2018, samtidigt som presidentvalet.

Ministermöte om riksmotstånd

Ett kompakt motstånd från tjänstemän i ministerierna i Helsingfors skall inte kunna sänka Ålandskommitténs förslag till ny självstyrelselag för Åland.

Utmanande hitta kyrkoherdar

Biskop Björn Vikström intervjuas av Linn Ekebom:
Det råder ingen brist på präster, men att hitta kyrkoherdar till de åländska församlingarna är inte alltid så lätt.

Hovrätten: Rustner ej målsägande i Paf-målet

Åbo hovrätt anser liksom tingsrätten att Erik Rustner Tandläkare Ab saknar målsägandeställning i målet där Paf och tidigare vd:n Anders Ingves står åtalade för penningtvätt.

Uppdaterad: Rothberg ny Kökarsekreterare

Johan Rothberg intervjuas av Jessica Shanthi Säll
Johan Rothberg har utsetts till vikarierande kommunsekreterare i Kökar, åtminstone fram till årsskiftet nu när ordinarie kommundirektör Kurt Forsman är frånvarande.

Diskussionskväll hålls om sportfiske

Går det att utveckla sportfiskenäringen på ett hållbart sätt? Och till vilket pris? De frågorna ska besvaras under en diskussionskväll om sportfiskenäringens framtid den 26 oktober.