Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 november, 2017 - 05:47Uppdaterad: måndag, 20 november, 2017 - 06:25
  • Karin Sjöberg Forssberg, doktorand i teknik och hälsa vid KTH i Stockholm. Foto: Tomas Tornefjell.

Hårt styrd arbetstid ger ohälsa

- Att kunna påverka sitt arbete och att få styra sin arbetstid är viktigt för de anställdas hälsa. Det säger Karin Sjöberg Forssberg, som är doktorand i teknik och hälsa vid KTH i Stockholm.

Hon var en av föreläsarna under fredagens konferens om kvinnors hälsa, som arrangerades av landskapsregeringen. Karin Sjöberg Forssberg berättade bland annat om sin forskning där hon jämfört hur arbetet var organiserat inom den kvinnodominerade hemtjänsten, jämfört med en typiskt manlig arbetsplats som kommunens tekniska sektor. Det hon kom fram till var bland annat att de anställda inom den tekniska sektorn jobbade mer i lag och kunde styra sin arbetid i större utsträckning än de anställda inom hemtjänsten.

- En arbetstid med ett minutschema påverkar de anställdas hälsa negativt och allt fler arbetgivare har därför börjat gå in för större flexibiltet och mer inflytande från de anställda, säger Karin Sjöberg Forssberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »