Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 maj, 2017 - 20:32Uppdaterad: fredag, 19 maj, 2017 - 06:43
  • Inte hälsovådligt spela på konstgräs men målet är att hitta så miljövänliga alternativ som möjligt.

Inga hälsorisker med konstgräs

-Det finns inga bevis för att det skulle vara hälsovådligt att spela fotboll på konstgräs. Men granulatens påverkan på miljön behöver utredas ytterligare. Det säger Petra Wallberg som är miljökonsult på Sweco Environment Ab.

År 2015 gjorde Sweco en litteraturstudie och enligt deras rapport finns det alltså inga bevis för att konstgräs är hälsovådligt. Europeiska kemikaliemyndigheten, Echa, i Helsingfors gjorde senare en motsvarande studie som inte heller kunde belägga några hälsorisker. Enligt Swecos rapport är risken sannolikt liten för att den som spelar på en konstgräsplan ska utsättas för luftburen exponering av skadliga kemikalier, men man skriver också att det behövs mer ingående studier kring detta och att man bör undvika granulat av återvunna bildäck när man anlägger nya konstgräsplaner.

I Mariehamn kan det bli aktuellt med ytterligare en konstgräsplan om det blir skilda arenor för fotboll och friidrott. Den frågan utreds just nu och enligt stadens kultur- och fritidschef Maria Hägerstrand-Mattsson strävar man efter ett så miljövänligt alternativ som möjligt.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »