Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 maj, 2017 - 14:33Uppdaterad: onsdag, 3 maj, 2017 - 16:17
  • Det blir ingen särbehandling av åländska studeranden som söker till svenska universitet och högskolor i höst. På bilden syns några av 2014 års studenter. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson.
  • Lyceets rektor Marcus Koskinen-Hagman ska hålla kontakten med UHR för att se hur den nya meritvärderingen slår ut. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Ingen särbehandling av åländska studeranden

Det blir ingen särbehandling av åländska studeranden som söker till universitet och högskolor i Sverige till hösten. Det beskedet har nu Universitets- och högskolerådet, UHR, meddelat landskapets utbildningsavdelning.

- Jag fick ett besked förra veckan efter en förfrågan. UHR har inte funnit någon anledning att revidera antagningskriterierna, men fortsätter att utvärdera dem, säger avdelningschef Rainer Juslin.

Det var i mars som en åländsk delegation, med utbildningsminister Tony Asumaa, i spetsen, besökte Stockholm för diskussioner med ministern för högre utbildning, Helene Hellmark-Knutsson och tjänstemän vid UHR. Ett åländskt önskemål var att låta åländska studeranden söka ännu ett år med den gamla meritvärderingen som grund. Men det blir det alltså ingenting av.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »