Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 april, 2017 - 16:57Uppdaterad: torsdag, 27 april, 2017 - 16:58

Inget förbjudet bekämpningsmedel i odlad åländsk lax

Nyligen uppdagades att det förbjudna bekämpningsmedlet och antioxidanten etoxikin fanns i all odlad lax när det svenska test-och researchföretaget Testfakta gjorde en undersökning av odlad butikslax. Men enligt Rosita Broström, verksamhetsledare på Ålands fiskodlarförening, används inte ämnet bland foderleverantörer till åländsk lax.

- Vi har hört oss för om etoxikin till foderleverantörer och det är inte ett ämne som tillsätts. Men samtidigt är det ett problem att det här sker två steg upp i kedjan ovanför oss, säger Rosita Broström.

Pia Lindberg-Lumme är projektledare vid Brändö Lax och även de är medvetna om etoxikin.

- Vi kontaktade våra foderleverantörer och fick intyg på att fodret inte innehåller etoxikin, säger hon.

Etoxikin är i dag förbjudet inom jordbruket och det finns gränsvärden för ämnet i grönsaker, spannmål och kött men i fisk är ämnet oreglerat. Etoxikin utvecklades från början som en tillsats i gummidäck.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »