• Äntligen kan man väl säga, det säger Roger Jansson. Foto: Totte Vesterlund.
Roger Jansson intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: fredag, 11 augusti, 2017 - 12:07, uppdaterad: fredag, 11 augusti, 2017 - 15:12

Jansson glad över Pommerns beslut

- Äntligen kan man väl säga, det säger Roger Jansson, ordförande i kommittén för Pommern-dockan, om stadsstyrelsens beslut att skriva kontrakt med entreprenören som ska bygga dockan som Pommern ska ligga i.

Om bygget kommer igång i slutet av den här månaden eller senast i början av september så tror Roger Jansson att det finns en möjlighet att Pommern kan vara tillbaka på sin nygamla plats till midsommar nästa år.

- Men det får vi se efter att kontraktet är undertecknat och förhandlingarna med entreprenören Bygg AB är klara, säger Jansson.

Bengt Eriksson på Bygg AB säger att det tar 4-5 veckor att få ritningarna helt klara och han tror att byggstart kan ske i mitten av september.

- Byggtiden i kontraktet är satt till 60 veckor med åtta veckors sommarstängt, så om man räknar 68 veckor från kontraktsdatum så är inte en öppning till midsommar möjligt, säger Eriksson.

Fler Nyheter

Initiativ om privatbyggd tunnel till Föglö

Det åländska företaget FS Links AB gick i eftermiddag ut med att de nu vill skapa en tunnelförbindelse till Föglö.

Stresstester för den nya ekonomin

Vad blir utfallet för landskapets ekonomi med det nya ekonomiska system som föreslagits av Ålandskommittén? Finansavdelningen har nu börjat jobba med så kallade stresstester för systemet med olika scenarier för ekonomin, lågkonjunktur, högkonjunktur och andra förändringar som kan komma.

Höga viten hjälpte inte i Kumlinge

Ulf Weman berättar om ärendet som ännu inte fått ett slutligt avgörande.
Det blir inga nya viten för de jordbrukare i Kumlinge som inte byggt ligghall till sina nötkreatur trots tidigare höga viten och domar i hovrätten. Inte heller lämnar Ålands miljö och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, in någon polisanmälan i det här skedet, utan ger ytterligare en respit till den 1 december att ordna ligghallar.

Ensamförsörjare en utsatt grupp

Richard Palmer, Wille Valve och Cecilia Berndtsson intervjuas av Nina Smeds
Nästan hälften av alla hushåll bestående av ensamförsörjare med barn och vart fjärde enpersonshushåll lever under fattigdomsgränsen på Åland visar en rapport som Åsub tagit fram. Utredare Richard Palmer presenterade informationen på ett seminarium om ekonomisk utsatthet som Ålands landskapsregering arrangerade idag.

Alternativ till blyhagel bör undersökas

Vismuthagel eller hagel av volfram, zink och koppar som alternativ till stålhagel när blyhagel inte får användas? Den frågan måste undersökas närmare så att inte blyhagel ersätts med hagel av metaller som också har en negativ miljöpåverkan.

Danielsson leder skärgårdsförsamling

Prosten Kent Danielsson har förordnats att sköta kyrkoherdetjänsten i Brändö-Kumlinge församling från den 1 september till den sista maj nästa år. Det berättar domkapitlet i Borgå stift i ett pressmeddelande.

Cancerlopp drog in 16.500

Marika "Mysan" Sundqvist intervjuas av Linn Ekebom:
Drygt 16.500 euro blev årets överskott från loppet Together 4 life, race against cancer.

Lugna om flygtrafiken till Sverige

Flygtrafiken mellan Åland och Stockholm Arlanda är inte i fara trots flygoperatören Next Jets ekonomiska problem. Den bedömningen gör landskapsregeringen.

Stort tv-avbrott i stan i går

Ett stort avbrott i tv-nätet i norra stan inträffade i går tisdag.