Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 augusti, 2017 - 06:11Uppdaterad: onsdag, 16 augusti, 2017 - 06:28
  • På fredag behandlas ärendet om jävsregler på nytt i stadsstyrelsen. Foto: Malin Lundberg.

Jävsfrågan återupptas

Frågan om jäv vad gäller delgeneralplaneringen av Mariehamns centrum avgörs på fredag då stadsstyrelsen ska återuppta det bordlagda ärendet.

Det var stadsstyrelseledamot Anders Holmberg som förklarades jävig i frågan, varpå hans ersättare Birgitta Johansson också självmant valde att anmäla jäv. I och med att en stol då stod tom valde man att bordlägga frågan. Petri Karlsson säger att det är svårt att helt undvika jävsfrågor i ett samhälle som Mariehamn.

- Om vi ska jäva bort fler personer, både politiker och tjänstemän i ett ärende som berör hela centrum är det en allvarlig fråga, säger Karlsson i en debatt med socialdemokraternas Sara Kemetter, och tillägger att man inte kommer att kunna ta beslut om man jävar bort alla som äger fastigheter i centrum. Han anser att jäv är något som måste avgöras i domstol.

- Vi som stadsstyrelse kan inte dra något till domstol. Vi måste ta ett beslut och så måste någon besvära sig, vilket jag hoppas att ingen gör, säger Kemetter, som anser att stadsstyrelsen borde ta beslutet med en stol tom, något som gjorts förut, då av andra orsaker än just jäv.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »