Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 mars, 2021 - 13:32Uppdaterad: onsdag, 24 mars, 2021 - 17:26

Kökars kommunstyrelse förnekar jäv i 5G-fråga

Kommunstyrelsen i Kökar föreslår inför fullmäktige att man ska anta en motion om ett moratorium, alltså ett tillfälligt stopp, för ny- och tillbyggnad av mobilnätverket 5G.

Kommunstyrelsens ordförande Kerstin Allgode är gift med den man som lämnade in motionen och när beslutet togs var de sambos. Trots detta anmälde hon inte jäv när motionen behandlades av kommunstyrelsen.

-Jag tolkar reglerna så att jag inte var jävig eftersom jag inte får någon personlig nytta av beslutet, säger Kerstin Allgode.

Kökars kommundirektör Johan Rothberg vill inte kommentera saken desto mer, men hans spontana åsikt är att styrelsens ordförande inte var jävig.

Kommundirektörens förslag var att motionen skulle lämnas utan åtgärd, eftersom beslut om koncession gällande 5G är en riksbehörighet.

Kommunstyrelsens ordförande Kerstin Allgode säger att underlaget för deras beslut är att motionen inte inkräktar på beviljandet av koncessionerna. Hon hoppas att fullmäktige går på styrelsens linje och beslutar att Kökar ska fördröja en uppbyggnad av 5G-nätet tills det är utrett att det inte finns några hälsorisker med detta.

Under onsdagen håller fullmäktige möte, och då ska också motionen - som återremitterats till fullmäktige - behandlas. I onsdagens Åland idag kunde vi höra fullmäktigeordförande Christian Pleijel summera läget så här långt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »