• Ministrarna Fellman och Asumaa besökte Eckerö på kommunrunda i våras. Foto: Owe Sjöblom.
Publicerad: fredag, 11 augusti, 2017 - 12:12, uppdaterad: fredag, 11 augusti, 2017 - 13:07

Kommunomröstning vid presidentval

Ordna folkomröstning om förslaget till kommunindelning i samband med presidentvalet i januari. Det föreslår kommunstyrelsen i Eckerö.

Kommunfullmäktige beslöt i maj att ge styrelsen i uppdrag att förbereda en rådgivande folkomröstning samt presentera en frågeställning för röstsedeln. Frågeställningen föreslås formuleras under hösten, eventuellt i samarbete med Hammarland.

Själva omröstningen däremot föreslår kommunstyrelsen att slås fast till den 28 januari i samband med presidentvalets första omgång. Som motiveringar till det nämns främst att det är praktiskt att ordna omröstningen i samband med valet samt att andra kommuner har samma tidsplan.

Förslaget går nu vidare till kommunfullmäktig.

Fler Nyheter

Hus brann i Lumparland

I natt brann ett hus i Lumparland. Ingen person kom till skada men det blev stora materiella skador på fastigheten och polisen har upprättat en brandorsaksanmälan.

”Den allvarligaste vi haft hittills” UPPDATERAD

Åland har återigen drabbats av en överbelastningsattack eller en så kallad DdoS-attack. Det var under fredagskvällen strax efter klockan åtta som flera åländska företag drabbades.

Referensgrupp ska jobba med socialvårdslagen

Landskapsregeringen har skapat en politisk referensgrupp som ska ge politisk återkoppling till social- och miljöavdelningen i det pågående arbetet med en ny socialvårdslag.

Saltvik genomför folkomröstning om kommunsammanslagning

Kommunstyrelsen i Saltvik föreslår inför kommunfullmäktige att en rådgivande kommunal folkomröstning om kommunsammanslagningen ska hållas söndagen den 28 januari 2018, samtidigt som presidentvalet.

Ministermöte om riksmotstånd

Ett kompakt motstånd från tjänstemän i ministerierna i Helsingfors skall inte kunna sänka Ålandskommitténs förslag till ny självstyrelselag för Åland.

Utmanande hitta kyrkoherdar

Biskop Björn Vikström intervjuas av Linn Ekebom:
Det råder ingen brist på präster, men att hitta kyrkoherdar till de åländska församlingarna är inte alltid så lätt.

Hovrätten: Rustner ej målsägande i Paf-målet

Åbo hovrätt anser liksom tingsrätten att Erik Rustner Tandläkare Ab saknar målsägandeställning i målet där Paf och tidigare vd:n Anders Ingves står åtalade för penningtvätt.

Uppdaterad: Rothberg ny Kökarsekreterare

Johan Rothberg intervjuas av Jessica Shanthi Säll
Johan Rothberg har utsetts till vikarierande kommunsekreterare i Kökar, åtminstone fram till årsskiftet nu när ordinarie kommundirektör Kurt Forsman är frånvarande.

Diskussionskväll hålls om sportfiske

Går det att utveckla sportfiskenäringen på ett hållbart sätt? Och till vilket pris? De frågorna ska besvaras under en diskussionskväll om sportfiskenäringens framtid den 26 oktober.