Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 6 juli, 2017 - 05:58
  • Fisk påverkas av mediciner som släpps ut i vattnet. Arkivfoto.

Läkemedelsutsläpp påverkar fiskar

Fisk blir oförsiktig av lugnande medicin i havet. Det visar en studie som utförts av doktorand Martin Kellner vid Södertörns högskola i Stockholm.

Många reningsverk klarar inte av att filtrera bort medicinrester som istället hamnar i havet. Dessa medicinrester har visat sig ha påverkan på fiskars beteende. Kellner har i huvudsak studerat Storspiggen men menar att det är stor sannolikhet att även andra fiskar reagerar på medicinresterna som släpps ut.

- Vi kan se att lugnande medel har effekt på fiskar. Fiskarna blir lugna och oförsiktiga och riskerar därför lättare att bli byte, säger Kellner.

På Åland kan man inte med säkerhet säga hur situationen ser ut eftersom det inte gjorts några undersökningar vad gäller, till exempel, medicinhalter i haven.

- Det största åländska reningsverket släpper ut sitt vatten i Västra hamnen där det, dagligen, passerar många fartyg. Det skapar en omblandning av vattnet som ökar utspädningen vilket minskar risken för skadliga läkemedelskoncentrationer, berättar Mikael Wennström, vattenbiolog vid miljöbyrån.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »